KAWAN²

Friday, August 19, 2016

 Mak Pergi Tak Kembali


Assalamualaikum..

Sebulan dah mak pergi menghadap penciptaNya.

Ya Allah, rindu kat mak hanya Allah yang tahu. Hanya doa yang mampu ku titipkan buat mak.

Selepas bapak pergi meninggalkan kami July 2014, mak mula kemurungan. Mungkin mak sunyi. Anak cucu peneman mungkin tak sama dengan bertemankan bapak di sisi.

Masa pun berlalu sehingga tahun kedua, tahun 2016.  Mak semakin susut tahap kesihatannya. Mak mula jadi pelupa.

Mak mula tak tau waktu siang atau malam.

Mak tak tau keberadaan dirinya sendiri.

Mak mula runsing, bingung. Mak asik mintak hantar balik rumah dia. Walaupun waktu tu mak ada kat rumah dia sendiri.

"Mak nak balik mana mak..?"

"Mak nak balik rumah atas bukit"

Rupanya rumah atas bukit tu lah rumah mak sekarang.

Isnin 18hb Julai 2016
- Mak hari keenam mak kat hospital. Mak masih boleh makan. Masih boleh cakap "Alhamdulillah..
  sedap..."  bila aku suap spagetti makcik aku bawa. Mak asik mintak cium dan nak mencium aku. 
  Berulangkali kami cium mencium. Ye, mmg agak janggal rasanya. Rasa pelik pun ada.

Selasa 19hb Julai 2016
- Suap mak lauk hospital. Mak kurang berselera dan mak banyak berdiam. Kurang tindakbalas.

Rabu 20hb Julai 2016
- Suap mak makanan blended dan air blended hospital. Dah takde tindakbalas. Makanan seperti ditolak keluar. Mak banyak berdiam.. hanya nafas turun naik..

Rupanya2nya.. hari tu lah 20hb Julai 2016 hari terakhir suap mak. Lap2 badan mak.

Petang tu, mak pergi tinggalkan kami.

Tak sanggup rasanya nak menaip lagi.

Al-Fatihah buat mak Hajah Siti Maksumah Binti Haji Hanafi




3 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

eltamaz elmithaly said...

شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

eltamaz elmithaly said...

خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف