KAWAN²

Thursday, December 8, 2011

Sewa kedai.

Kan bapak ai ada sewakan tanah kat satu pakcik ni. Atas tanah tu dia buat kedai. Kedai runcit. Lokasi memang sangat strategik. Letaknya kat satu simpang empat kat kampung ai.

Simpang bukan sebarang simpang, simpang tu adalah laluan short cut ke kampung sebelah, dan pekan Kapar. Ye.. Sangat strategik.

Lama jugak la dia sewa tanah tu. Sejak arwah bapak dia masih hidup. Pastu anak dia yang sambung bisnes kedai tu. Kiranya dari ai belum baligh, sampaila sekarang ni dah nak menopos. Kahkah! Tak kelakar.

Tiap bulan mak ai akan datang kutip duit sewa. Dan tiap kali tulah alasan basi mak ai akan dengar dari tokey tu.

1. Duit belum cukup.
2. Duit dah bank in
3. Duit dah guna belanja beli barang

Alasan tak masuk akal. Ridiculous kan? Duit belum cukup, takkanla ada income hari2 tak boleh simpan sehari barang seploh ringgit?

Minggu lepas ai antar mak ai kutip duit sewa. Ai malas nak kuar sebab pagi2 adalah mood ke laut. Padahal belum mandi. Boleh?

Lama sangat tunggu, ai pun keluar tengok. Nasib dia baik, sebab aritu ada duit dah sedia. Itupun lepas mak ai tunggu2 macam tunggul. Boleh dia pegi layan customer dulu. Apa ingat mak ai tu datang nak mintak derma ke? Ai baru nak bagi sepatah dua kata.

Sebenarnya, ai takdelah nak marah pun. Cuma nak suruh dia sediakan duit bila sampai tarikhnya. Takyahlah tiap kali nak ambik duit tiap kali tu nak kena tunggu.

Atau, susah2 nanti.. Ai suruh adik ai yang datang collect sewa.

Mau?

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 comments:

F A R Y N said...

aku bley jadi ah long upahan kau..
mau?
bwahaahhahhaa

karbon kopie said...

adik ko yg mana? minami? apakah dia mempunyai kuasa serigala?