KAWAN²

Sunday, April 22, 2012

Silap Haribulan..

Mak long aku tadi datang dengan Pak Long dan menantu perempuan dia. Nak datang tahlil katanya.

U know what? Tahlil adalah semalam. Patutla menantu dia kata "takde orang pun mak.." Memang takde orang, semalam ramai orang. Mcmn tah boleh salah dengar. Padahal mak aku sendiri yg jemput. Takpe, nak nak buat camne.

Tapi takpe, kita anjurkan majlis minum petang sambil melepak borak2 pula untuk hari ini. Segala makan minum disediakan oleh bukan aku, tapi mak aku.

Alhamdulillah, semalam tahlil ramai yang hadir. Lebih dari 30 orang. Di luar jangkaan mak aku. Dan makanan jugak banyak lebih, so kuih muih tu dapat la dorang tapau selain dari nasi ambeng sebagai Berkat utama untuk tetamu. Kuih muih selain mak aku tempah, kakak ipar aku buat, ada jugak kawan2 mak aku bagi. So, sangatla variety. Alhamdulillah. Itu rezeki.

Kalau kenduri orang jawa, Berkat tu 'is a must' untuk tetamu yang hadir. Malas nak cerita panjang, sapa jawa kat sini pasti dia tau.

Mak aku kan, kalau buat apa2 majlis kan.. Dia gabra lebih. Itulah, inilah. Macam tak penah buat majlis. Arah itu ini, tapi dia tak buat apa. End up, dia yang letih lelebih. Itulah dia mak aku.

Semalam time dia ajak aku ambik nasi ambeng. Tak boleh nanti2 dah. Nanti orang tunggu2 katanya. Padahallll.. Nasik tu tak siap dibungkus lagi. Siap aku antar nasik kat rumah anak sedara aku kat pekan, patah balik.. Still tak siap jugak. Wat the dotdotdot?

Sebenarnya dari lepas azan subuh mak aku dah membizi. Mengejutkan aku untuk antar dia pegi pasar besar. PadahaL, cuma nak beli ayam pat ekor dgn bahan2 untuk masak mi kari. Padahal kat pekan pun ada supermarket.

Tapi kan, kerana mak aku.. Aku gagahi jugak. Bangun pagi2 antar mana dia nak pegi. Dari pasar borong, ke kedai 99 dan kedai tempahan nasik ambeng. Mana dia nak pegi, aku antar je. Dalam hati merungut juga.

Dalam hati ye? Dalam hati.

Kalau korang perasan, tiada visual disertakan. Sebab tangan aku tak sempat nak snap barang sekeping pun gambar. Sebab tak cukup tangan dah. Lain kali la ye.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

1 comment:

qina said...

Biasa la tu. Mak takut ada apa apa yang tak cukup. Seronok ada mak yang macam tu, rasa happening je hehe