KAWAN²

Wednesday, December 16, 2009

Manusia bukan mudah.. tapi selalu lupa..Sukar untuk mentafsir hati dan fikiran manusia.

Tafsirlah hati orang yang tau berbudi dan paling penting.. tahu menghormati hak dan perasaan orang lain. Kalau yang sebaliknya.. tak payah kesah.

Ada orang.. dulu hidup dia memang susah. Bukan faktor keturunan (mgkn juga) tapi faktor dunia semasa. Mana ada orang dulu hidup senang lenang? Ada.. tapi tak tau la sapa.

Bila dia dah senang.. dia mula lupa dunia. Lupa asal usul. Lupa diri. Mula menyalahkan keluarga tak beri kesenangan waktu dia masih kecil. Lupakah kamu.. Hidup dulu umpama kais pagi makan pagi.. kais petang makan petang. Harus ingat itu semua.

Bongkak mula menjengah diri. Riak bersarang di hati.

Lupa diri.. lupa keluarga. Apa yang dia tahu.. cuma menghina. Menghina sesiapa yang terlintas di mata fikiran dia.

Satu yang tak boleh diterima akal waras manusia.. Menghina darah daging sendiri. Malah, menghina orang yang melahirkan dia ke dunia.

Ingatlah.. Allah itu maha mendengar. Maha melihat. Maha adil.

Amin..


4 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

betul!

aku setuju!

GiGGLe GaL said...

bersabar. Allah lebih tahu apa yang telah dirancangkan. sekali pun manusia seperti itu lupa diri, dipenghujungnya pasti dia akan sedar..dan diketika itu sekiranya Allah tidak memberi keizinan kepada nya untuk memegang pintu taubat.. maka dia tidak akan merasaai satu keberkatan hidup.

blur4791 said...

sumpah jee biar jadik batu..baru padan muka..tak gunee punya olang!

job said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社