KAWAN²

Tuesday, April 30, 2013

Nak mengaruk sikit boleh kan?



Okey, aku memang tak suka nak mengaruk atau memaki. Tapi tak puashati di sini.

Marilah dengar cerita aku. 

Ini kisah, bila jiran kita TERAMATLAH bizi body. Ha, capslock ko.. Mengalahkan paparazzi. Busy body is okey for me. Cewah kauu.. nak speaking konon. Tapi.. Ada tapi ye kat sini.

Kalau busy body ko tu sampai menjatuhkan air muka family aku tu apa cerita? 

Alkisahnya, ada la seorang jiran aku ni. Dia ni aku kira seorang yang agak warak. Rajin ke surau, rajin melaungkan azan kat surau. Lepas tu, dikurniakan kebolehan untuk mengubati penyakit. So, kami respek dengan dia. 

Okey, minggu sudah adik aku bertunang. Kami menjemput dia atas menghormati dia sebagai jiran. Jemput untuk dia baca doa selamat kat majlis tunang tu.

TAPI.. 

Dia ni dah salahguna jemputan kami itu. Dia sibuk nak jadi pengantara atau jurucakap bagi keluarga aku. Padahal kami dah serahkan tugas tu kat abang ipar sorang tu. Lepas baca doa, dia terus mengaruk tak tentu hala.

Terus dia buka mulut, sambil menepuk peha abang ipar aku biar abg ipar aku diam jangan berkata apa².

"Tunang ni bukan passport untuk datang suka2 ke sinii, bawak keluar anak dara orang sesuka hati. Saya duduk depan rumah ni, saya tau apa yang berlaku di sekitar kawasan sini. Jangan ingat saya tak nampak apa yang berlaku ye.."

Ha, terkejut tak bila jiran buka mulut macam ni. JIRAN tau JIRAN.

Memang ada benarnya kata² dia ni. Tapi bagi aku, ko siapa nak buka mulut macam ni kat majlis orang? Ko abang aku ke? Ko bapak aku ke? Ini kira dah menjatuhkan air muka family belah lelaki, family aku juga. Macam la kitorang ni tak tau hukum, takde adap.

(Ish.. menyirap pulak darah aku time menaip ni).

Lepas tu dia sibuk pulak nak belek² gelang emas tu. Dua kali dia belek ko. Apa ingat itu zhulian ke hape? Siap tanya dua kali tu adik aku setuju tak nak dipinang.. Tak ke haprak namanya tu.. Kalau dah siap pasang 2 biji khemah depan rumah, takkan la tak terima pinangan kan?
 
Aku tak paham apa yang dia tak puashatinya tu. 

Adakah beliau kecewa? Cermin la dulu muka. Awak tu dah tua. 

Nanti aku tunang, sumpah aku taknak jemput dia.

ps: sekarang dah feeling² artis. sebab ada je paparazzi menyibuk nak ambik tau hal kita. awwww!





2 comments:

FARYN said...

kau jemput dia time makan je..
penyibuk benar nak campur hal keluarga org lain

Jumria Alimuddin said...

faham perasaan tuan rumah bila kna buat mcm tu....mgkin dianggap jiran sebagai family dia juga kot...bersangka baik jak la :)

http://jumnutriblog.blogspot.com