KAWAN²

Thursday, July 30, 2009

Wayar pala ko ada problem.. sila maklum..

Sebelum baca kisah selanjutnya..

Sila tukar kepada mood anda kepada mood SERIUS..

Ye, aku mmg sedang serius menaip.

Kesian Riana, nama penuh dia Arianna Az-Zahra. Anak kedua kakak aku. Kakak aku dgn husben dia keje. So, baby ni dia antar kat rumah orang. Dia ni kira wife kepada rakan kerja kakak aku.

Musti rasa lega kan? Yelah.. orang yang kita kenal, walaupun tak rapat. At least, kakak aku kenal suami dia.

Kakak aku rasa dia jaga okey. Yelah kan, kita dah la minta bantuan dia tolong jagakan baby.. So, kira lebih kurang la kan. Takyah nak cerewet sgt. Syukur, sebab ada orang tolong jagakan anak kita.

Mula² okey je. Satu hari, pipi baby tu lebam. Bila kakak aku tanya, dia kata dia tak perasan. Oh, mungkin anak lelaki dia yang berumur 2 tahun tu usik² (kot..)

Lepas tu, dahi pulak lebam. Kakak aku tanya lagi, dia kata dia tak tau. Tadi masa dia jaga, takde apa² lebam pun.. Hmm.. takpelah, mungkin baby tu lasak. Terantuk kot.. (mungkin..)

Kakak aku ni memang lain sikit baik hati dia. Dia ni sangat la bertoleransi dengan orang lain.. Kalau nak dibezakan dengan aku, mmg mcm langit dan bumi. ahaaa.. aku ngaku tu.

Yang ni pulak.. kot ke.. mungkin ke.. dah takde lagi.

TENGKORAK ARIANA RETAK.

TAU TAK RETAK???

Kepala dia agak basah bila kakak aku susukan dia. Kakak aku terus bawak pegi klinik. Doktor suruh pegi hospital pulak. X-ray. Memang sah, tengkorak dia retak.

Doktor kata, mungkin baby jatuh dari kedudukan yang tinggi. Tak mungkin terantuk ke hapa ke..

Kakak aku kol dia, tanya baby jatuh ke.. Dia masih cakap takde jatuh walau sekalipun.

So, kakak aku terus stop antar baby kat orang tu. Jiran depan rumah aku yang tolong jagakan sekarang ni.

Lagipun, selama dia jaga baby kakak aku tu, berat badan dia kat bawah paras yang sepatutnya. Garisan kuning kata doktor.

Mungkin orang tu malas kasik dia makan n buatkan susu. Sebab tu baby kecik je.. pastu tak aktif. Diam seribu bahasa. Suara dia keluar, bila nangis. Tu je.

Ada satu hari tu, kakak aku kata nak antar baby hari sabtu sebab kakak aku kena keje. Kakak aku tunggu depan pagar rumah lebih kurang 20 minit, dia tak buka pintu pun. Kol, sms pun tak dijawab. Tak ke sengal namanya tu ..

Tapi, apa yang aku tengok sejak 3 hari baby dijaga jiran aku.. Dia nampak ceria. Asik ketawa² je.

Memang berbeza dari minggu lepas. Dia banyak diam je.

Kepada penjaga ariana yang sebelum ni, walaupun aku tau dia mmg tak baca blog aku ni..

Aku ada satu kesimpulan..

WAYAR PALA KO ADA PROBLEM.




17 comments:

ZARA 札拉 said...

siot punya org lah~

bukan setakat putus or rosak, dah damage aku rasa~

EraNaZeErA.. said...

org mcm tu mmg bahaya... mmg takleh diharap langsung... adik aku pun dah kena nasib cam ni smpaikan anak dia menemu ajal masa umur 7 bulan tahun lepas.. doktor kata kepala sebelah kanan seperti kena pukul dgn objek keras atau jatuh dr tmpt tinggi... dn masa hari kejadian si pengasuh tu langsung tak bg nyusu or makan... mmg jahat giler....

sib baik akak akak bertindak cpt... org camni mau kasi penjaran skit...

Nashays said...

Uih takutnyer...pastu penjaga tu sampai sudah xnak mengaku..eloklaa cr pengasuh lain

luvluv said...

adoii... geramnye! aku pun bukan penyabar mcm kakak ko bila tang bab bab kids ni. aku rasa dia punya wayar dah corrupt sampai short. baguslah kalau dah hantar kat tempat lain, tp kalau aku mau x puas hati tu, mesti pegi repeat or gertak sket babysitter mcm tu...

mRs.jUkoGYu said...

sian baby...naseb baek la da anta kat org lain..

jgn jd kes kawan aku nie kak...anak die sampai meninggal..tersedak susu..cam ner la org tue jage...;(


p/s:baru2 nie laki aku ade mimpi ko kak..ngeh3x..die mimpi:ko datang oman ngan hasben ko...amiinnnnnn...;)

CIKPEDOT said...

kalo takmo jaga ckp je la takmo.. takyahle siksa baby tu... gombok betul la.. kengkawan aku yang berlaki kaya2 sume berehat keje 2 tahun untuk jaga anak.. pastu bila anak dah pandai komplen, baru sambung keje balik.. puas ati... papehal terjadi budak bule info kat dia..

pinkiss said...

zara :
sudah jahanam la kot.

eranazeera:
bertitik tolak dari kes adik era la akak suruh kakak akak trus tuka bbsiter. kalau tak, asben dia nak suruh gak antar sana sampai cukup bulan. akak sebagai auntie dia, rasa tak sanggup walau sehari letak kat rumah orang tu.

nashays:
lebih menakutkan dari cerita keliwon kan?

luvluv:
org dah sengal.. nak gertak pun tak guna.

mrsJ:
eh, pehal lak brad pitt mimpikan aku nih?

cikpedot:
sila doakan aku kawin ngan org kaya. lalalaa..

F A R Y N said...

ko pukul je laju2 org tu..

GiGGLe GaL said...

wei.. bawak laporan doktor tu.. gi balai polis terdekat.. geram pulak aku..

i.am.belle said...

oh ni mesti org tuh jenis tak penyabar dan pemalas. dia tak suka baby tu, jaga tak ikhlas main biar je. sedih aku bila baca tengkorak retak. bastard punya orang tuh.

eloklah dah tukar babysitter kalu tak mungkin baby boleh tukar karakter pasif :{

Ladybezz said...

SIAL punye betina.. apsal ko x hantuk kan aje kepala dia kat dinding? meh sini aku tolong hantukkan.. BABI! eh babi pun aku rasa tau jaga anak.. moga2 dia mati kene langgar lori! Memang pantang aku dgr cite2 mcm nih..Pala hotak dier short nk short kan ank org laksss... MMG HARAM JADAH!!!!!!!!!!!!!

alladiin said...

sori..wa tak sanggup nak abis kan bacaan.. really touched me..

pinkiss said...

faryn:
ha, jom jemaah pukul dia secara laju..

giggle:
kalau aku, itulah yg aku akan buat. tapi, kakak aku.

belle:
tulah, trus stop immediately.

ladybezz:
jadah kan?

alladiin:
hmm.. takpe, dah rasa touching.. nak buat camne.

green apple said...

tengkorak retak pun dia leh nak menipu lagi? agak-agak la sikit wehhh..bodoh punya worang. patut la ko layak dok umah je.

Wahhh emonya aku.

TiNiE said...

oh noooo..aku pun seram kaknon.
adusss...sian ariana...huhuhu

pinkiss said...

green apple:
elok duduk rumah je org bodo takde akal camtu.

tinie:
mmg seram. kalah cerita keliwon.

AQisH said...

x semua org dok rmh tu bodo..sekian..lalala..:-p

harap² baby ariana membesar sbg johan..lupakan nightmare yg dulu tu..eh..akak u x buat repot polis eh..baiknye..