KAWAN²

Wednesday, September 30, 2009

Blasah je lah..



Kalau dulu, aku suka keluar masuk salon rambut kat BBK. Ehh.. ehh.. Sori.. Bukan Bandar Baru Kundang, tapi Bandar Baru Klang.

Aku tak kira kedai, janji aku suka.. aku terjah.

Lama kelamaan.. aku dapat bezakan.. mana servis bagus mana tak bagus. Mana gunting kemas, cantik..

Aku pentingkan satu je, potongan yang kemas. Dan.. bila rambut aku panjang, potongan tu still nampak cantik dan kemas.

Ada kedai tu.. dia bagi layanan kat regular customer dulu. Aku ni yang tak brapa nak regular, kena tunggu.. tunggu.. sampai dating aku tertangguh. Psst.. nak dating.. rambut kena blow dulu beb! (nama kedai ni.. Bukit Rambut- sila terjemah ke BI)

Satu kedai tu lagi pulak.. mmg kurang customer. Masuk je, terus dia attend aku. Tapi aku tak suka sebab dia cuci rambut aku kat sinki. Cuci pulak.. ala² je. (Nama kedai ni.. Kepala-sila terjemah ke BI)

Satu kedai ni pulak, memang ramai customer. Tapi, cara dia layan.. Tak rasa lama menunggu. Sebab dorang pandai berborak dengan customer. Tak kira bangsa. Sampai sekarang aku pegi salon ni. Walaupun caj agak mahal, tapi aku puashati. (Nama kedai ni.. Hitam dan Putih-sila terjemah ke BI)

Tak macam kedai pertama kat atas tu. Layan aku macam ala² je. Aku tau lah.. aku bukan pramugari, bukan model.

Hari raya keempat aritu. Pala aku rasa gatal. Setat kereta. Tengok la kad kedai Hitam dan Putih. Alahmak.. dia tutup lagi rupanya. Cett.. cina ni ngalahkan melayu cuti dia.

Rayau² kat pekan. Banyak kedai masih tutup. Aku kira.. Ah.. tak kisah lah.. Aku cuma nak cuci kepala. Jumpa satu kedai ni. Naik tangga.. Eh.. Apsal pintu ni ketat je? Aku ingatkan tutup. Tapi nampak satu nyonya tengah potong rambut satu makcik.

Ah.. belasah je. Aku pun duduk. Aku di sapa oleh amoi tak berapa nak cun. Lipstik dia.. AMboi!! Merahnya mak ngah!! Eii.. Nampak old fashion betul amoi ni.

Aku suruh dia cuci. Blow.. Siap.

Hasilnya.. Boleh lah..

Oh ye. Aku actually bawak 2 orang anak buah aku lelaki.

Waktu turun tangga nak balik tu.. diorang ada soal aku..

Auntie, kenapa kedai ni LOPEK sangat?

Camne lah aku nak jawab bebudak ni.. Haihh..

5 comments:

.ieLah. said...

noni,
lopek tu ape?

mRs.jUkoGYu said...

a'ah kak..lopek tu ape?

aku tak suke tul kalo g salon..time cuci rambut tu dorang garuk2 kepale aku dgn amat kuat..saket wo...dengki la tu..ekekkekekeek..

ZARA 札拉 said...

lopek?

apakah?

pinkiss said...

Lopek tu sama dengan Buruk, karat, old fashion dan lain2 yg tak best.

i.am.belle said...

sah ko pegi kedai jinjang tuh xD


aku tak suka pergi salon yg hairdresser cakap byk. aku bosan. baik aku baca majalah.