KAWAN²

Tuesday, January 20, 2009

dua puluh dua bulan..

aku dilahirkan sebagai hari khamis dua puluh satu haribulan sembilan. tahun, aku tak ingat. kena tgk ic aku. ic mak aku simpan. hahahaa.. aku tipu.

mak aku kata, dulu time baby, aku tak berapa nak aktif sangat. aku anak yang baik. tak nakal. tak banyak hal. ni kata² mak aku tau.. bukan rekaan sendiri. mak aku slalu bawak aku gi mengaji. letak je kat lantai, aku baring. sampai habis ngaji camtu je le posisi aku.

aku ingat lagi, atuk yang ajar mengaji tu. nama dia wak basar. (dah arwah dah..) dia panggil aku budak cantik. hehee.. cantik ke? aku mmg cantik. hahaa.. dulu kecik² aku cantik ler kot.. dah besar panjang ni, lagi la cantik, gojes gituh. heheheee.. masuk bakul.. meh tolong angkat kan..

dulu aku tak merangkak, malah meniarap pun tidak. bertatih.. jauh sekali. kiranya macam kanak² yang tak diberi minum milo. dulu, dah ada ke ke milo?

sampai la umur aku 22 bulan. aku still tahap yang sama. didudukkan.. aku duduk. dibaringkan.. aku baring. itu je yang aku mampu lakukan. mak aku ingat, anak dia yang ni cacat dan lumpuh.

pada suatu hari, tapi aku tak tau hari apa eh.. aku kena ejek. "heeee elleeh.. nonie.. dah besar tak boleh jalan.." dan berulang kali ejekan yang sama dilontarkan kat aku.

dengan tiba² aku berdiri. berjalan.. tanpa henti. berjalan dan berjalan.. dan jalan lagi.. jalan-jalan dan jalan.. sampai keluar peluh betina. mereka semua tergamam. sebab dengan tiba² aku bangun, dan berjalan. sebab aku mmg tak bertatih apa² pun. cuma tau duduk dan baring. tu je.

dan.. sampai sekarang aku berjalan.. dan aku suka berjalan² cari pasal. hua..hua..hua..

kesimpulannya.. jangan cari pasal ngan aku.. sekian.



6 comments:

apisz said...

hehehe..nk tergelak pon ada bila baca..best cite ni...wakakka...

AQisH said...

i nak carik pasal gak lah ngan u..u pesalll?? :-p

DrSam said...

salam,

memang hebat perjalanan hidup you.

Minami said...

nasib bole bjalan...klu x,xpasal2 den dapat kakak lumpuh...nk kena papah je g mane2..hahahahaha..u yg xbole jalan,i plak yg kena suspect bdk kecik ank cik sumah dl yg xbole jalan tu...ceh...salah org da...tu kakak saya..(dialog ni tjadi ms ari raya yg lepas)

pinkiss said...

apisz - gelak la kau puas²

aqish - nak cari pasal ngan i kat mana tu? i tgu kat simpang

drsam - mmg hebat.. sehebat aku. hahaa..

minami - ckp lebih ko ye.. siap ko aku balik umah nanti..

ladybezz said...

cite ni tlah ku dgr sejak jaman sekolah lagi.. tahniah akhirnya berjaya dibukukan.. syabas betty!