KAWAN²

Thursday, January 22, 2009

petua nak gojes..

lama dah rasanya aku tak kongsi ngan korang apa makanan aku untuk lunch. sebelum tu.. kat sini aku nak bagi sikit petua. bukan petua lah. tapi sedikit rahsia yang aku korek balik dari memori kad lama aku. memori kad kepala otak aku ni la.

kalau korang makan sayur + lauk + ulam. haruslah semua benda² tu dikunyah sekali agar mesra di dalam mulut. dan apabila sampai kat perut, vitamin² yang ada kat makanan² tu akan diolah bersama² untuk hasil yang lebih bagus. maksudnya kat sini, lebih baik la. senang citer.

ada orang, makan nasi. pastu kunyah sayur. pastu makan lauk. pastu makan ulam. itu mmg elok, tapi lebih elok kalau dikunyah sekali. ada tu pulak, lauk makan last sekali. dah abis nasik semua, baru nak makan lauk. sekali kucing datang, curi lauk trus bawak lari. ha, baru padan muka..

petua ni aku dapat dari bf tak jadi aku 4 tahun lepas. hahaa.. masih ku amalkan sampai sekarang. benda yang baik, haruslah diguna pakai. walaupun orang yg turunkan petua tu tak brapa boleh nak dipakai.

dahlah.. aku nak tunjuk kat korang menu lunch aku arini. lalalaaa..

honey chicken.

salad masak sos tiram.

air sirap ais.

hahhaaa.. sedap tak menu aku arini. menu kat atas tu haruslah dimakan dengan nasi putih. kalau nak ratah je pun boleh. sukati. takde sapa nak larang. janji bayar.

5 comments:

AQisH said...

eh eh tin..x sangka petua tu sama pulok ngan i selalu buat..mmg suka gaulkan semua sayur² sekaligus..baru ku tau petua gojes rupenye eh..patutlaa i gojes jer hahaha..tin saba tin..saba..:-p

Minami said...

bukan ape...kakak aku ni mmg kuat makan pon..ape pn die bedal.xd slera konon padahal klu korg nak tau,die ni kuat mkn..hahahahaha...

TiNiE said...

takper minami, kuat2 makan pun body still menten..apa org kata metabolisme belen??? hahaha gasak...yg penting menu ko tu kak nonie mmg melertzzz se melertzzz org nyer...

i.am.belle said...

sedap eh menu tuh. yum yum

yanizan said...

huh...banyaknyer ko makan...ni makan ker....melanxxx ??? hehe