KAWAN²

Thursday, April 16, 2009

Adoila..lambat la nak dapat gaji kalau macam tuh.

Waktu aku turun ke ladang sayuran nun di depan rumah aku, aku mesti mahu berteman. Tak kira la sapa ada kat kawasan sekitar ladang tu. Akan aku panggil untuk jadi assistant. Biasanya.. manusia yang berumur separuh dari umur aku dan ke bawah. Apa korang hengat aku ni rajin sangat ke nak buat menda alah tu sensorang?

Kebiasaannya mangsa aku adalah anak abang aku. Nadia nama dia. Tapi aku panggil dia baby. Tak tau kenapa.. aku suka word baby tu. Dia selalu akan duduk kat rumah aku. Aku tau je.. nanti bior aku bawak dia gi kedai.. pilih apa² jajan yang dia nak. Kalau dengan ibu dia.. mmg ada yang kena tarik telinga la jawabnya. Aku paham tu..

Aku suka suruh dia buang daun² yang menguning. Siram pokok atau apa² la yang aku anggap dia mampu buat.

Sambil² tu aku akan tanya pasal sekolah dia. Takpun aku suruh dia hafal sifir. Terbelit² lidah dia mengira sifir. Soalan mengeja benda pun akan aku terjahkan kat dia. Dia perlu bersedia yang aku akan transform kan diri aku menjadi cikgu pada bila² masa waktu tu.

Sambil buat keje lagi.. aku soal dia..

aku:Baby, sebut isnin sampai ahad dalam bahasa inggeris..
baby:monday, tuesday, wednesday, thursday, friday, saturday, sunday..
aku:okey.. bagus..

aku: Satu minggu ada berapa hari?
baby:(tanpa berfikir dan terus menjawab..) ada 2 bulan.

Sambil tangan menyekeh pala dia aku berkata...

"Mati la aku camni nak tunggu 8 bulan baru dapat gaji."


21 comments:

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

wuit!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hehehe~

lama gila..

mau mati catu~

Ahmad Azrin Aziz said...

:)

blur4791 said...

xpollaaa..skali dpt 8 bulan woo gaji wooo..sbulan gaji 5k..x 8..peehh...tapi kete..umah..gf dh kene tarik laa..hawhawhaw

blur4791 said...

aisey aku yng ke 3 la..bila nk 1st ni

GiGGLinG GaL said...

noni, baby tu sangat kiut.

wansu said...

tu la kata...sonok jd budak....seminggu ada doblas bulan pon tak jd hal

EraNaZeErA.. said...

huhuhu... mau kena posa cam ni... nak tunggu gaji.. hehehe

Hidup KOKA said...

Berani ko sekeh pala anak buah aku ye.....

zeela lalala said...

8bulan baru dpt gaji? aku harap pada masa akan datang anak buah ko punya gaji masuk 8bulan sekali.

pinkiss said...

zara - ahaha.. harap tak jadi kenyataan.

ahmad azrin - :))

blur4791 - 8 bulan pun 8 bulan la.

giggling gal - ha'ah. dia sgt kiut macam aku juga. lalala..

wansu - jom jadi budak sesama.

eranazeera - hahaa. pandai ko suh posa eh.

koka - ehehe.. aku adik bradik ngan ko rupanya.

zeela - ha, bior dia rasakan. tgu la dia 8 bulan.

yanizan said...

ko ada ladang..?? tk kasik tau pun.!!!

TiNiE said...

hahaha..good baby good...
biorkan ko sorang jer dpt gaji lambat..

pinkiss said...

yanizan - eh, kan aku dah buat press conference aritu.

tinie - panggg! sampai ati ko..

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiiiiii.....

Siut!!!
Btut!!!!!!

weih kaki buli nih heheheheheh.....

Bagus TEKNIK pembelajaran yang santai.........budak2 tak boring....

P/S Saper plak yang nak kena sekeh pas nih!!!! Gaji Lu lambat sorang dah lah eik.....heheheh

pinkiss said...

DJ Epoi - nak kena ko nih..

i.am.belle said...

xD kelakau itu budak kici

a.b geldofg said...

aku nak tggu ko mati pada 7hb ni hehehe

pinkiss said...

belle - hahaa.. kalau ko tgk aku sekeh dia, lagi kelakau.

abgeldofg - aku mati 4hb la.

a.b geldofg said...

nak aku hidupkan mati ko?

pinkiss said...

abgeldofg - aku nak mati terus..