KAWAN²

Tuesday, March 31, 2009

Minum Barli Limau boleh jadi kurus ke?


Ada sorang auntie ni. Dia ni owner restoran kat area tempat aku keje. Boleh dikatakan setiap hari sarapan and lunch aku kat kedai dia.

Dan setiap kali aku bayar, dia akan tanya apa rahsia kekurusan aku. Apa dia hengat aku suka ke dengan badan aku yang kurus ni. Aku nak gak berisi la weh.. Tapi aku terpaksa pretend yang aku amat berbangga dengan bentuk badan aku yg more to love! ni. Buat² bangga. (yeke?)

Sampai satu hari tu dia, kata aku ni kedekut petua. Pastu dia ingat aku tidur letak batu bata atas perut biar nampak flat je perut aku ni. Apa kes? Adalah lebih baik akuletak sorang laki atas tu. hahaha.. Larriikkk!

Setiap hari dia akan tanya perkara yang sama. Apa rahsia.. apa rahsia.. Naik muak gak aku dibuatnya. Aku dah bgtau dia, rahsia aku.. apa yang aku makan setiap hari kat kedai dia, itu lah rahsia aku. Dia masih tak percaya.

Dan.. aku pun dapat idea. Aku create satu petua aku sendiri. Aku suruh dia minum barli limau setiap hari. Aku tak mention pun kena minum waktu pagi ke petang ke. Aku perati dia.. setiap pagi and tengahari pasti akan ada segelas barli limau dekat kaunter bayaran.

Hahahaa..! dia percaya. Dia ikut je petua ciptaan aku tuh.

Setelah lebih kurang 6 bulan..

Selepas restoran dia dah handover kat orang lain.. Aku terjumpa dengan dia waktu shopping. Dia yang tegur aku. Aku ni bab tegur menegur.. memang fail.

Korang nak tau tak?

Dia dah kurus tau! Dia kata selepas dia amalkan petua aku tu.. Dia makin kurus dan slim. Eh.. betul ke ni? (Aku rasa usus dia dah semakin nipis dek kikisan pati limau ada lah..)

Dan.. aku pun tersenyum (dalam hati ketawa..)

ps - aku tak pernah pun minum barli limau.


21 comments:

GiGGLinG GaL said...

first!

GiGGLinG GaL said...

aiihhh...zara kalah lagi!

eh.. noni..betul ke? aku pon nak try arrr.. hi hi hi...

eh..tapi aku ade dengar gak..org kata klu nak kurus..minum air limau tu.. mungkin ade sinonim dgn petua ko ni..

AQisH said...

bkn barli tu bleh buat kita mengembang ke tin..issh2 konpius :-p

Hidup KOKA said...

Laaa... aku yang ke empat!!!

Aku rasa betul le limau tu boleh tolong kuruskan badan... tapi barli tu..... tak caya lah!

pinkiss said...

giggling gal - ko asik menang je. zara tu tgh tido kot. ko takyah la try petua aku tuh. senam je.

aqish - itu i tak tau. i saja je create petua tuh. lalala..

koka - ko ni asik kalah je. camne nih.. pasal barli tu.. aku tak pasti. ahahaa..

yanizan said...

woih..ko ni memandai je...kang org msk spital dek petua ko baru ko tau...hahhahaha

TiNiE said...

wah good kaknon, ko leh jadi dietician la ceni...

zeela lalala said...

haha. camtu pulak eh. aku rase auntie tu dah tinggal satu cm je kenipisan perut die. tak tau lah nnt bile die kene gastrik or sakit usus camne. sian die..but woman, still hardly to turn to be slim.

EraNaZeErA.. said...

tergelak saya baca entry akak ni... dia percaya bulat2 kan.... hmmm sib baik dia jadi kurus... kalu dia jadi gemuk... mau dia kejar aku keliling donia... heheheh

pinkiss said...

yanizan - ehehe.. aku saja je. seb baik dia kurus. kalau tak.. abis aku.

tinie - dokter la weh..

zeela lalala - aku nak tembam sikit la.

eranazeera - hehee.. nasib baik. kalu tak, mampus aku kena kejar.

blur4791 said...

tembam:-)

a.b geldofg said...

aku nak cuba ikut mudah2an kgemukkan aku bkurangan

Maswani said...

huhu..i rasa dia mesti cirit birit hari2 coz air limau lebih dos..sbb tu kurus..hehe..

pinkiss said...

ab geldofg - ko takyah kurus,gemuk lagi cumil.

maswani - i rasa lah.. (sambil garu dagu..)

a.b geldofg said...

ksian pulak ko nanti..lainlah ko suka duk atas hahahahaha

~cik manis~ said...

ni yg nk try ni.
brat smakin menaikkk

pinkiss said...

ab geldofg - aku fleksibel. hahaha..

cik manis - ada² je ko ni. mana ada rupa naik berat tuh.

i.am.belle said...

betul kut? sebab barli tu mmg boleh cuci perut dan buat kita kerap kecik.

makanya kurang selera makan. hahahaha

i.am.belle said...

kerap kencing. (sengal lak jari aku)

pinkiss said...

belle - ko jgn lak gatal nak cuci perut tu. ko dah cukup slim tu.

sanibagus said...

sirap + sprite + limau menu ozi